Des troncs de sapin coupés en lisière de forêt

Certyfikacja ma znaczenie

Zrównoważony rozwój

Ponieważ odpowiedzialne pozyskiwanie jest ważnym filarem naszej strategii, idealnym rozwiązaniem jest posiadanie certyfikatu potwierdzającego autentyczność naszych produktów.

FSC® - standard dla produktów papierniczych

Odpowiedzialne zaopatrzenie jest jednym z naszych strategicznych obszarów działania. Do 2030 r. zamierzamy zapewnić pełną przejrzystość w zakresie zrównoważonego rozwoju naszych łańcuchów dostaw i zwiększyć udział materiałów pochodzenia biologicznego lub pochodzących z recyklingu do 70%. W idealnym przypadku jesteśmy również w stanie udowodnić odpowiedzialne pochodzenie surowców za pomocą akredytowanych certyfikatów. W tym celu opieramy się przede wszystkim na standardzie FSC® dla produktów papierowych.

FSC_C148769_Promotional_with_text_Portrait_BlackOnWhite_r_GQKDTe

FSC® jest globalną organizacją non-profit zajmującą się promowaniem odpowiedzialnej gospodarki leśnej na całym świecie. Uznana na całym świecie i ciesząca się silnym poparciem wielu grup ekologicznych, FSC® definiuje standardy oparte na uzgodnionych zasadach odpowiedzialnego zarządzania lasami, które są wspierane przez interesariuszy środowiskowych, społecznych i ekonomicznych. Ponieważ papier i tektura są kluczowymi surowcami dla firmy tesa, sposób ich pozyskiwania ma znaczący wpływ na nasze wyniki w zakresie zrównoważonego rozwoju. Dlatego staramy się kupować cały używany przez nas papier i tekturę w jakości FSC®.

tesapack-paper-ultra-strong-ecologo_ap_001-Print

Nasze produkty z certyfikatem FSC

INGEDE - ochrona i poprawa możliwości recyklingu papieru i tektury

Osiągnięcie wyższego poziomu zrównoważonego rozwoju jest ważnym celem dla wielu naszych klientów - podobnie jak dla nas. tesa dąży do oferowania innowacji ukierunkowanych na zrównoważony rozwój, aby zapewnić naszym klientom korzyści, takie jak możliwość recyklingu produktu po zakończeniu jego eksploatacji.

Metoda INGEDE 12 jest jedynym dostępnym standardem służącym do określania recyklingu wrażliwych na nacisk taśm samoprzylepnych (PSA, np. etykiet i naklejek). W firmie tesa stosujemy ją do oceny możliwości recyklingu opakowań.

Podczas procesu recyklingu papieru aplikacje klejowe rozpadają się po rozwłóknieniu na kleje (znane również jako pozostałości kleju). Metoda INGEDE 12 została zaprojektowana w celu zapewnienia oceny usuwalności aplikacji samoprzylepnych w procesie recyklingu papieru.

Logo INGEDE

Metoda zapewnia ocenę usuwalności w zakresie od -20 do 100 punktów, w zależności od tego, jak dobrze można usunąć pozostałości kleju.

Głównym celem metod INGEDE jest ochrona i poprawa możliwości recyklingu papieru i tektury, w oparciu o ogólny wymóg, że powinno być możliwe mechaniczne oddzielenie zastosowań kleju.

Nasze produkty z certyfikatem INGEDE

Papiertechnische Stiftung (PTS) - Zapewnienie wydajności przetwarzania produktów na bazie papieru

Oceniając produkt z papieru lub tektury, należy wziąć pod uwagę jego zdolność do recyklingu.

Metoda testowa PTS "zdolności do recyklingu" sprawdza, czy produkt może być skutecznie przetwarzany w zakładzie przetwarzania makulatury, w wyniku czego powstaje wysokiej jakości wtórny materiał włóknisty, który można wykorzystać do produkcji nowego papieru. Oprócz zdolności do recyklingu, ważne jest również uwzględnienie wszelkich zanieczyszczeń i kwestii związanych z sortowaniem, które mogą mieć wpływ na ogólną jakość produktu.

Celem jest zapewnienie, że makulatura jest przetwarzana tak wydajnie, jak to możliwe, na włókno o stałej jakości.

Metoda testowa PTS jest wykorzystywana do charakteryzowania możliwości recyklingu różnych produktów papierowych, takich jak opakowania kartonowe, specjalne produkty papierowe i produkty z nadrukiem graficznym. Naszym celem w tesa jest opracowywanie bardziej zrównoważonych produktów poprzez wykorzystanie naszej wiedzy specjalistycznej, a zatem certyfikat PTS stanowi konkretny dowód na to, że nasz asortyment produktów papierowych nadaje się do recyklingu.

csm_PTSV_Logo_Final_RGB_567a34b4b9 (1)
Papiertechnische Stiftung

Kryteria stosowane w ocenie możliwości recyklingu są następujące:

• Repulpowalność (procent masowy składników nienadających się do wykorzystania w produkcji papieru).
  • Niezakłócone formowanie arkuszy (Czystość procentowa masy masy celulozowej nadającej się do produkcji papieru pod względem lepkości lub niejednorodności optycznych).
  • Usuwalność (usuwalność cząstek atramentu).

Nasz produkt z certyfikatem PTS

DIN CERTCO - Dla produktów wykonanych z materiałów pochodzących z recyklingu

DIN CERTCO, jednostka certyfikująca należąca do TÜV Rheinland Group, jest odpowiedzialna za wydawanie znaków DIN i innych znaków certyfikacyjnych.

Ze względu na surowe kryteria testowe i ocenę uznanych ekspertów, certyfikacja DIN CERTCO cieszy się wysoką akceptacją krajową i międzynarodową.

din-geprueft-gartenkompostierbar_en_core_1_x

Certyfikacja DIN jest odpowiednia dla produktów wykonanych z materiałów pochodzących z recyklingu, w tym tych wyprodukowanych przy użyciu odpadów przed- i poużytkowych oraz odpadów przemysłowych. DIN CERTCO ocenia jakość i związane z nią korzyści ekologiczne i ekonomiczne.

DIN CERTCO

W ramach naszej strategii odpowiedzialnego zaopatrzenia dążymy do uzyskania certyfikacji, która weryfikuje autentyczność naszych oświadczeń dotyczących produktów. Certyfikacja DIN CERTCO dla naszych zrównoważonych produktów umożliwia nam osiągnięcie naszych celów i reprezentowanie naszych klientów.

Nasz produkt DIN CERTCO

ISCC PLUS - dla biogospodarki i gospodarki o obiegu zamkniętym

Certyfikacja ISCC PLUS to ramy gwarantujące zrównoważony rozwój, identyfikowalność i odpowiedzialne pozyskiwanie biomasy i surowców odnawialnych w łańcuchu dostaw.

Certyfikacja ISCC PLUS to dobrowolny program, który ma zastosowanie do sektorów biogospodarki i gospodarki o obiegu zamkniętym, obejmujący szereg produktów, takich jak żywność, pasze, chemikalia, tworzywa sztuczne, opakowania, tekstylia i surowce odnawialne wytwarzane w procesach wykorzystujących odnawialne źródła energii. Wymagania dla certyfikacji ISCC PLUS są takie same jak dla ISCC EU, ale mogą być dostosowane do specyficznych potrzeb różnych rynków i zastosowań.

Firmy stosujące metodę bilansu masowego mogą polegać na przejrzystych wytycznych dostarczonych przez ISCC PLUS.

tesa-ID-60412-recycled-PET-packaging-tape-family-mood%20%282%29-Print

ISCC Plus i tesa

W ramach naszego zaangażowania w zrównoważony rozwój, nasz zakład tesa uzyskał certyfikat ISCC PLUS. Gwarantuje to, że tesa stosuje podejście oparte na bilansie masy w sposób prawidłowy i przejrzysty oraz że w całym łańcuchu dostaw stosowane są komponenty samoprzylepne o odpowiedniej zawartości biomasy.