Raport redakcyjny na temat zrównoważonego rozwoju

Zrównoważony rozwój

Pomaganie w tworzeniu bardziej zrównoważonej przyszłości jest naszym najważniejszym zadaniem. Jako międzynarodowa firma, producent innowacyjnych rozwiązań klejących, partner biznesowy i pracodawca.

Jesteśmy w pełni zaangażowani w realizację tego celu, wykorzystując całą naszą wiedzę specjalistyczną, opierając się na naszym naukowym podejściu i potencjale naszych innowacji.

Aby kierować naszymi inicjatywami w zakresie zrównoważonego rozwoju, przestrzegamy międzynarodowych ram, takich jak UN Global Compact i Cele Zrównoważonego Rozwoju. Wyznaczyliśmy sobie również ambitne cele i jesteśmy dumni i zachwyceni, że w tym roku otrzymaliśmy najwyższą ocenę CDP, A, za nasze wysiłki na rzecz ochrony klimatu.

Do 2030 r. chcemy osiągnąć produkcję neutralną pod względem emisji dwutlenku węgla (zakres 1 i 2) i zmniejszyć nasze pośrednie emisje w całym łańcuchu wartości o 20 procent w porównaniu z 2018 r. We wszystkich sześciu zakładach tesa na całym świecie inwestujemy w najnowsze standardy techniczne i bardziej zrównoważoną infrastrukturę. Od 2020 roku kupujemy energię elektryczną z odnawialnych źródeł energii dla wszystkich naszych lokalizacji na całym świecie. Obecnie w zakładzie tesa w Offenburgu budowany jest park solarny, który ma zostać uruchomiony do końca 2024 roku i pokrywać około 25 procent zapotrzebowania zakładu na energię elektryczną. Kolejne parki solarne w Chinach, Włoszech, Niemczech i USA są już w budowie lub w przygotowaniu. W nadchodzących latach zainwestujemy 300 milionów euro we wszystkie te środki techniczne.

Nasza zróżnicowana siła robocza składająca się z 5200 oddanych pracowników, w tym ponad 600 naukowców, inżynierów i twórców produktów, działa na całym świecie, pracując codziennie, aby przyczynić się do realizacji naszych celów dzięki innowacyjnym produktom i procesom. Niniejszy raport zapewnia szczegółowy wgląd w dynamikę, którą wykorzystujemy, częściowo we współpracy z naszymi klientami, aby napędzać tę transformację.

Na przykład w naszym zakładzie w Sparcie (USA) w tym roku całkowicie przestawiliśmy produkcję na taśmę samoprzylepną bez rozpuszczalników. W połączeniu z wieloma innymi inicjatywami, umożliwi nam to zmniejszenie emisji CO₂ w produkcji o 38 procent. W ramach strategii regionalizacji produkcji i optymalizacji łańcuchów dostaw, tesa otworzyła również nowy zakład w Haiphong w Wietnamie.

we-do-visual_blue

Nasze produkty docierają teraz do klientów w Azji Południowo-Wschodniej jeszcze szybciej. Ponadto 50 procent produktów wytwarzanych w Haiphong to taśmy samoprzylepne na bazie wody. Działania w Sparcie i Haiphong są ważnymi kamieniami milowymi w naszym programie zrównoważonego rozwoju, pomagając naszym klientom osiągnąć bardziej zrównoważony rozwój.

Kolejną częścią naszej misji jest opracowywanie i ulepszanie rozwiązań w zakresie taśm samoprzylepnych z naciskiem na optymalizację pod kątem zrównoważonego rozwoju. Każdego roku inwestujemy 6 procent naszej rocznej sprzedaży w rozwój nowych produktów i technologii. W ubiegłym roku wprowadziliśmy na rynek około 40 nowych, bardziej zrównoważonych produktów.

Dr Norman Goldberg

CEO tesa

W przypadku naszego klasycznego produktu tesa® 4965 Original byliśmy w stanie zmniejszyć emisję CO₂ o 40 procent dzięki naszemu podejściu do bilansu biomasy i wykorzystaniu 90 procent materiału PCR w bazie PET, w ramach przygotowań do wprowadzenia tesa® 4965 Original Next Gen. Chcemy zwiększyć udział surowców pochodzenia biologicznego lub surowców pochodzących z recyklingu w całej gamie naszych produktów do 70 procent do 2030 roku.

Dzięki ponad 125-letniemu doświadczeniu tesa pracuje nad produkcją taśm samoprzylepnych, które są mocne i trwałe. Nowe metody, które opracowaliśmy, mają na celu zapewnienie, że silne połączenia samoprzylepne można również łatwo usunąć w razie potrzeby.

Dzięki tej nowej, obiecującej technologii przyszłości, tesa wyznacza znaczące trendy na rynku i kładzie kluczowe podwaliny pod udaną gospodarkę o obiegu zamkniętym, upraszczając naprawy i recykling produktów.

Wiemy również, że zrównoważony rozwój zaczyna się od odpowiedzialnego zaopatrzenia. Aby zapewnić przestrzeganie uczciwych warunków pracy, praw człowieka i standardów ochrony środowiska w łańcuchu dostaw, polegamy na certyfikatach i dążymy do pełnej przejrzystości w naszych łańcuchach dostaw, sami dając dobry przykład.

W ubiegłym roku tesa otrzymała Złoty Medal od EcoVadis, co plasuje nas w czołówce 2% firm ocenianych w naszej branży. Wymagamy również od naszych partnerów biznesowych wypełniania ich obowiązków społecznych, ekologicznych i ekonomicznych. Od 2020 r. prosimy naszych bezpośrednich dostawców o przeprowadzanie samooceny za pośrednictwem platform takich jak EcoVadis. Co najmniej 80 procent naszych wydatków na surowce powinno trafiać do dostawców, którzy w sposób oczywisty podzielają nasze standardy - i jesteśmy na dobrej drodze do osiągnięcia obecnego poziomu 70 procent.

Dr Norman Goldberg

CEO tesa

Jako dyrektor generalny tesa jestem dumny, że zrównoważony rozwój jest głęboko zakorzeniony w naszej strategii korporacyjnej. Rozumiemy, że nasza odpowiedzialność wykracza poza wytwarzanie wysokiej jakości produktów i stale ulepszamy nasze procesy produkcyjne, procedury i produkty, aby zminimalizować nasz wpływ na środowisko. Droga do zrównoważonego rozwoju jest procesem ciągłym, do którego dążymy z determinacją i zaangażowaniem. W stale zmieniającym się świecie pozostajemy zaangażowani w nasze zobowiązanie do zrównoważonego rozwoju - ponieważ wiemy, że zrównoważone podejście biznesowe jest nie tylko skuteczną i opłacalną strategią na przyszłość, ale także tworzy nasze dziedzictwo dla przyszłych pokoleń.